torsdag 31 december 2009

Gott Nytt År – Mutlu Yıllar


Önskar alla vänner, min underbara familj och bloggläsare ett fantastiskt 2010!

Årets sista dag.



Har innefattat frukost utomhus och lång promenad i alldeles folktom park. Gillades av Coffee som kunde härja fritt utan koppel.

Idag är ju Nyårsafton, fungerar som en lördag i den svenska almanackan. I Turkiet jobbar man på som vanligt, åtminstone halva dagen. Och en helt vanlig skoldag är det också...

onsdag 30 december 2009

Kinesiskt på turkiska.



Hittade en jättefin liten butik I Bebek, Orient Express, fina små saker från kina och turkiska designkläder. Väldigt smakfullt. En rolig, ganska dyr, butik som man vet man inte kommer att köpa något i men man kan inte låta bli att stanna kvar alldeles för länge.

Oj vilken dag.




Solen strålade, himlen var blå och jag och Charlotte promenerade i sakta mak från Ortaköy till Bebek där vi intog Cupcakes till lunch. Jag valde en muffins med cream cheese frosting. Så det det blev lite som bulle med ost till lunch.

God fortsättning.


En tomte på Taksim. Som säljer lotter. Kan inte vara lätt att vara tomte i lågkonjunktur.

tisdag 29 december 2009

En helt vanlig promenad i solen.



Solen skiner och jag fick sommarkänslor när jag promenerade över Galatabron. Alla fiskarna var ute med sina metspön och turister spatserade runt.

Innan festen.



Coffee poserar gärna. Och så matchar hon ju min handväska perfekt. Min svarta HM klänning visade sig dessutom vara näst intill genomskinlig på alla foton med blixt (alltså alla foton Aras pappa och kolleger hade tagit...).

Zarakol önskar Gott Nytt År.




I går hade företaget med samma namn som Aras efternamn fest. Zarakol, grymt bra PR-byrå som drivs av Aras mamma. Även pappan och Aras själv är inblandade. Det var fest när fest med gratis sprit är som bäst. Trångt, nattklubbsmiljö, gigantiskt ostbord, kanapéer och efter ett tag varken öl eller vin kvar i baren, endast vodkadrinkar.

måndag 28 december 2009

Boktips.


Mamma gav denna mycket trevliga bok i julklapp till Aras. Den innehåller allt från förklaringar av ord som kanelbulle, fika, plankstek och Systembolaget till beskrivningar av våra största städer och företag. Tips till utländsk pojkvän. Finns bland annat på Designtorget.

Tillbaka.


Så var man tillbaka i Istanbul igen. Min basilika-planta såg ut så här. Och vilken kliché att lägenheten ser ut som en ungarlslya när man varit borta i en och en halv vecka. Och jag som inte gillar klichéer.

Görüşürüz.



Landade i ett 18 gradigt varmt Istanbul i går. Inte fel. Med tanke på hur mycket jag frös första dagarna i Malmö. Men det har varit underbara dagar hemma. Man påminns om hur fina vänner man har när man speeddejtar dem under ett par intensiva dagar. Sen fick man ju vara med om äkta Skånskt väder. Första lördagen halv meter snö, nästa lördag ingen snö alls. Men det var fint och blött så länge det varade.

fredag 25 december 2009

God Jul!



Önskar alla vänner och bloggläsare en fantastisk jul! Min har innehållit allt en jul ska innehålla; mat, klappar, snö, lugn och ro, mat, familj och vänner och mer mat. Önskar dock att min älskade Aras hade fått ändan ur och sökt visum lite lite tidigare...

Finaste vännerna.



Lilla julafton (som vi säger i Skåne...) tillbringade jag i finaste vänners lag. Först Maria och vi blev till på köpet nästan förlovade. Eller jag fick i alla fall en fin liten svart ask innehållandes en ring. Efter Maria åt jag lunch med Hanna. Hon var sig lik, örenen har sår efter ett tag. Men trevligt var det.

tisdag 22 december 2009

Ibland är Sverige helt enkelt bäst.


Förutom att jag är en av få långa blondiner i Istanbul är jag förmodligen en av få medlemmar i Fi som är bosatt i Istanbul. Så i väntan på ett par vänner på Espresso House, med en stor kopp te och Aftonbladet, blev jag härligt upprymd av att läsa lite debattinlägg av Gudrun. DÅ saknar man Sverige.

Annars har dagen förflutit i goda vänners lag. Lunch med fina Lina, tur på stan, fika med Anna, mer fika och avslutningsvis mycket trevlig middag på Mrs Brown med Anna.

måndag 21 december 2009

Ruggigt ute varmt inne.


Har avslutat dagen med lite nagelvård framför TV:n med Carro, snart tidigt i säng så förkylningen försvinner. Annars har dagen bland annat innehållit en mycket trevlig fika med min söta kusin Birthe. Vi avhandlade hur det känns att vara utlänning i ett land där man inte ser ut som alla andra och problem som uppstår när kulturen skiljer. Birthe har jobbat som engelsklärare för Exiltibetaner i Indien. Och i jul kommer familjen i Bjärred få besök av en tibetansk munk. Hur coolt som helst.

En bra dag.


Vaknade med halsont, så klart. Vad kan man begära när man byter klimat och dessutom dåligt med sömn. Men trotts detta har det varit en riktigt trevlig dag i Lund. På det här stället. Lunch med gamla kolleger och en fotograf från förr. Dessutom fick jag träffa Michaelas söta lilla bebis samt beundra henne härliga anslagstavla.

Checkat in på hotell Carro.


Efter att sovit hos olika vänner, på golv och i soffa har jag nu checkat in hos Carro. Eget rum och en grymt trevlig värdinna. Rena lyxen. Och igår var det dessutom julmys de Lux med gröt, glögg och pepparkakor och massa trevliga vänner.

söndag 20 december 2009

Väderdramatik.

Läste precis på Aftonbladet att folk rekommenderas att hålla sig inne i Skåne. Älskar kvällstidningsjournalistik, allt blir så härligt dramatiskt. Läs här.

Och så fick jag en väderrapport från Istanbul: Igår var det tre grader, idag 18 (du måste väl ändå mena 8 grader Aras?) och ikväll väntas det snö.

Lugg.


Min frisörska här i Malmö har två kunder som bor i Turkiet. Jag är en av dem. Och jag kommer fortsätta klippa mig hos Puck i all evighet. Hon är helt klart bäst. Igår fixade hon de trasiga topparna och klippte av luggen.

Lugn kväll i Lund.


Igår satt jag djupt i Anna-Mias soffa och snackade livet, drack vin varvat med te.

Max har en mössa.


Det här är Max. Jag har saknat Max i Istanbul. Max är en av de roligaste människor jag känner. Max är också en väldigt bra vän. Igår drack jag och Max ett par tre glas vin på eftermiddagen. Max har numer ett eget företag som kommer att gå som på räls. Max är nämligen en väldigt duktig illustratör och konstnär.

Lite har hänt.



Man både förväntar sig att allt ska vara precis som vanligt och att massa ska ha förändrats, när man varit borta ett tag. Men så klart har inte jättemycket hänt. Dock har en riktigt riktigt bra salladsbar öppnat i lilla Malmö. Helt i min smak och med ett svenskt magasin var min ensam-lunch perfekt. Dock insåg jag att det faktiskt är lite jobbigt att förstå vad folk omkring en säger, istället för att läsa lyssnar man på en korkad konversation.

lördag 19 december 2009

Minusgrader.


Det är fantastiskt trevligt att träffa alla sina vänner man inte sett på fyra månader. Jag har saknat dem. Igår åt jag en riktigt trevlig svensk hemlagad middag (brysselkål, lax, ugnsbakade grönsaker). Vaknade till barnstoj i Annelöv. Tvära kast som sagt. Till alla i Istanbul kan jag säga att det är minus sex grader och snö i Skåne.

fredag 18 december 2009

Årets första julklapp.


Och vilken trevlig julklapp. Från min arbetsplats så klart.

Oj vilken kulturkrock.





Från Istanbul till Iskall perrong på Kastrup, till tågstrul utanför Malmö (det snöar ju...) till att plötsligt stå med ett rejält grepp runt en laser pistol. Igår var det personalfest. Efter Laserdome hade vi femkamp. Efter femkamp och ett kort stopp i Limhamn hos Eva befann jag mig på Casinot. Julbord, glögg, snaps och mer julbord. Och på det en Elvis-show. Spelade bort gratis markerna på fem minuter och drog till Tempo för att ta en wisky med Max.

onsdag 16 december 2009

Som sagt.


I morgon är jag i Sverige för att fira jul och träffa vänner. Kommer att blogga lite smått, trotts att bloggen heter Lång blondin i Istanbul. Men Malmö är ju lite som ett litet litet Istanbul...

Lägligt.


Strömmen valde att gå lagom till att jag kom hem med min sista julklapp. Och den var borta i en och en halv timme Visst mysigt, tända ljus och Glühwein är ju trevligt. Men jag kände stressen. Ville bara packa klart väskorna (japp, plural, två stycken; en med bara julklappar). I morgon strax efter nio på morgonen lyfter jag hemåt. Ska bli fantastisk att träffa alla vänner och familjen. Andas frisk luft och njuta av långa skogspromenader.

Julskyltning.


Eftersom de inte firar jul i Turkiet är det svårt att komma i julstämning när man går runt på stan. Men denna veckan har det börjat bli riktigt juligt i de kvarteren jag rör mig. Men eftersom de knappt vet vad jul är så förmodar jag att det är västerländska/europiska influenser, samt nyårsdekorationer. Trevligt är deti alla fall. Lyser upp vintermörkret.

Leka med maten.


Turkiskt matställe på Istiklal.

Hej igen tomten.


Hittade en fantastiskt trevlig bokhandel, en bit upp på Istiklal. Massor av engelsk litteratur, men framförallt en hel hylla med form och design böcker.

Försöker känna mig avslappnad.


Med en kopp persiljete. Men jag kan inte slappna av när vår städerska fejar runt. Känns extremt konstigt. Ett problem som mer än väl kvalar in under kategorin i-landsproblem. Idag är det i alla fall packning, lunch med klassisrna och sista julklappen som står på schemat. I morgon Sverige!

tisdag 15 december 2009

En liten låda till din hatt.


Oj vad söt. Handlade föresten min näst sista julklapp i denna butiken. Jag använde mig av ett gammal beprövat trick. Vet du inte vad du ska köpa i present, köp något du själv skulle vilja ha.

Miki – Istanbul saknar dig.



Och jag tror dessutom att du gjorde en fin insats för Istanbuls ekonomi, omsättningen steg där ett tag. Idag var det 50% på hepsi, inne på Mango. Behöver jag säga att du skulle varit där med mig idag.

På min vägg.


I mitt arbetsrum hänger nu, nästan rakt, två gamla Vouge omslag. Inköpta i Paris.

Nästan klar.


Det har varit extra roligt i år att leta julklappar. Utbudet är liksom lite större än hemma i Malmö. Men jag har fortfarande en klapp (den viktigaste) kvar. Får ge mig ut i eftermiddag. Och i morgon ska jag besöka en leksaksaffär på jakt efter någon kul liten turkisk leksak till Fia & Hampus.