måndag 30 november 2009

Turkisk glögg!


Hittade något som borde fungera som glögg! Sıcak şarap är varmt vin på turkiska och Glüwein är ju Glögg på tyska, typ. Pepparkakerna får inhandlas på IKEA!

Du är inte heller här, men vi är.


Hmm.

Hemma.


Eller vad som nu är hemma. Men jag står i alla fall utanför mitt hem här i Istanbul. I det aprikosfärgade huset bakom, finns våran lägenhet. Idag är det 17 grader och alldeles för varmt för en stor halsduk.

söndag 29 november 2009

Hej Tomten.


Min iPhone fixar inte riktigt miljöer där enda ljuskällan är stearinljus. Detta var enda bilden från i går kväll som man åtminstone nästan ser vad det är. Om tomten läser detta önskar jag mig en kamera.

Middag med familjen.



Igår kväll var det dags för Bayram-middag med "svärföräldrarna". Vilken annan turkisk familj som helst vräker i sig tusen olika turkiska rätter och sen baklava på det. Men inte den jag känner... Vi käkade sushi på Vouge, himla trevligt och väldans gott.

Nr 1 i världen.



Turkiet är det land i världen som dricker mest te. Denna avdelning i mataffären talar sitt tydliga språk... de första två hyllorna kaffe, resterande tio te. På te-hyllan hittade jag denna lilla påse med texten "svenska örter", priset 17 Lira (84 kr). Namnet är också lite roligt "Arifoğul" oğul är son så det blir alltså Arifsson, som Svensson alltså, förstår ni...?

lördag 28 november 2009

En liten burk havregryn.


I Kanyon besökte vi även mataffären Macro Center; stor, välsorterad och fylld med utländska varumärken. Jag gick på jakt efter creme fraiche och flingsalt, men gick bet. Däremot hittade jag havregryn på burk för 15 Lira (74 svenska kr)... Visst burken är väldigt fin, men havregryn? Är det inte havregrynsgröt man lever på när man shoppat upp hela lönen, det och löksoppa liksom.

Ett trevligt litet köpcenter.



Idag strövade vi runt i Kanyon ett riktigt trevligt köpcenter, en hel del lyx-märken samt exotiska inslag som Vero Moda och Jack & Jones. Men den öppna arkitekturen hade fungerat mindre bra i Sverige då man hade varit tvungen att springa och ducka för regn och blåst...

Lycka när man hittar vegburgare i Turkiet.



Och dessutom fem olika att välja mellan, tillhör inte vanligheterna. Så självfallet blev det burgare till lunch. Detta på köpcentret Kanyon.

Mitt kvarter.



Random bilder från Cihangir.

fredag 27 november 2009

Kan en 13 miljoners stad kännas folktom?



Har tillbringat hela dagen inomhus och sett solen skina genom fönstret. Fick en rapport av Challe att stan känns folktom, borde tagit mig ut av den anledningen. Denna helgen är lite som julhelgen för turkarna, mat, familj och mer mat och släkt. För vår del blir det en middag hos Aras föräldrar, inte så mycket mer. Passar mig utmärkt. Men jag får nog köpa på mig lite Baklava och Turkish Delights, den delen av Bayram har jag inga som helst problem med...

Lucia på Istiklal?


Kusin Birthe kommenterade nedan att jag borde lussa för turkarna. Kom på en lysande PR-idé. IKEA borde hyra in ett gäng blondiner som går lussetåg på Istiklal, Taksim och andra folktrånga platser. Ni anar inte vilken galen uppmärksamhet detta skulle få. Turkarna skulle vallfärda till IKEA (finns två i Istanbul) för att se mer.

Jag gör helt fel.


Sitter i mitt alldeles egna arbetsrum och jobbar, dricker te ur det största glaset jag hittade i skåpet och inser hur fel jag gör. Ska man dricka te i Turkiet gör man ju det ur världens minsta tulpanformade glas och om jag förstått det rätt (min turk till pojkvän är en väldigt otillförlitlig källa när det kommer till turkiska traditioner) ska man absolut inte jobba idag. Idag ska man äta gigantiska middagar med hela släkten, offra djur och säga Iyi Bayramlar! Pojkvännen han ska spela Guitar Hero med sina kompisar och det nyinköpt trumsetet... Iyi Bayramlar.

torsdag 26 november 2009

Dansk fika.


Drack både te och kaffe med Louise i eftermiddags, mycket trevligt. I morgon åker hon till Danmark vilket innebär att jag måste ta mig igenom resten av turkiskaskolan på egna ben, utan hennes moraliskt stöd.

Hm.


Helt ogenerat i varenda Pharmacy-skyltfönster.

Som utklädningslådan när man var liten.




Innan jag åkte till Paris hittade jag denna fantastsika butik, som jag fyndade denna.

Kul reklamplats.


Hittade denna reklamplatsen på speglarna på damernas på restaurangkedjan Midpoint, en perfekt yta för Dove! Text typ "You are beautif".

onsdag 25 november 2009

Man vill ju bara köpa hem och överdekorera.



Efter lite second-hand spaning i Chiangir vill jag köpa alldeles förmånga och alldeles fördyra föremål och fylla lägenheten.

Lunch i Nişantaşi.




Det är ett härligt gäng tjejer som går i min klass. Väger upp att jag verkligen suger när det kommer till själva anledningen till att vi går i samma klass – lära sig turkiska. Nåja, någon dag lär det väl släppa och jag tar klivet över den berömda tröskeln. Idag käkade vi lunch på Kantin i Nişantaşi, ett område som jag på senare tid har upptäckt mer och ser framemot att utforska.

Vissa samlar på frimärken andra på mynt.



Jag besitter en lätt besatthet när det kommer till väskor, hade svår ångest när flyttlådorna till Istanbul skickades, 2 hela flyttlådor med väskor fick stanna kvar i Sverige. Och av någon anledning hittar jag alltid anledningar för diverse användningstillfällen när jag finner en ny skatt. Förra veckan sprang jag på en underbar liten affär med egendesignade enkla skinnväskor. Och att jag lyckades hålla mig från en perfekt lagom stor brun väska för halva priset, är ett under.

tisdag 24 november 2009

Görüşürüz!


Betyder "på återseende", för inte är det ett farväl. I morgon åker Miki till Sverige och jag kan inte tänka mig annat än att hon kommer tillbaka. Mest efter personen Miki och våra diskussioner kommer jag att sakna vinluncherna.

Och avslutningsvis.




Avrundar min Parisvistelse med lite sköna parismotiv. Och blöggen tar åter plats i Istanbul.

Le Sweet.




Lyckades bland annat med konsten att köpa lite (japp lite) lösgodis för 14 euro. Vem sa att Paris kunde vara dyrt. Men det var det nästan värt, surt och lakrits är inget man är bortskämd med i Istanbul. Allt på en underbar julmarknad på Champs-Élysées.

La Food.



Om man är van vid maten i Istanbul står sig det franska köket ganska slätt. Dessutom blir det ännu slätare om man inte äter kött med pommes frites (det heter ju ändå French Fries på engelska...). Men mysighetsgraden på restaurangerna är det inget fel, sushin vi åt var fantastisk, glöggen vi drack värmde i regnrusket och crepsen med choklad satt fint som mellanmål.

Le Macaron.




Har utvecklat någon slags besatthet för denna helt underbara lilla kaka. Helt klart den nya Cupcaken... I Paris fick jag stillat mitt begär en aning.

Le Paris.



Vilken stad, precis allt är estetiskt tilltalande. Husen, kaféerna, restaurangerna, affärerna, marknaderna. Ville bara plocka med mig allt hem i en liten väska. Vi har haft en intensiv helg med allt från mindre obskyr marknad, kända gravstenar till Mona Lisa och Champs-Élysées. En mer omfattande uppdatering kommer under dagen.

torsdag 19 november 2009

Paris.



Idag bär det av till Paris och på måndag är jag tillbaka i Istanbul igen. Bloggen tar alltså ett Paris-uppehåll över helgen.

Vilket fynd.



Sprang på denna underbara butik. Kommer att publicera fler bilder därifrån framöver. Jag slog till på en vacker kavaj, som jag tyvärr tror min i-Phone inte riktigt gör rättvis. 50 lira och ett köp som kändes omöjligt att stå över. Kavajen är dessutom från 40-talet.